Medische acceptatie zorgverzekeringen

Medische acceptatie komt bij diverse zorgverzekeringen voor. Bij het overstappen van zorgverzekeraar kunt u hiermee te maken krijgen. Wat is is een medische acceptatie? Waarom passen zorgverzekeraars een medische selectie toe? Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Vergelijk alle zorgverzekeringen of bekijk de goedkoopste.

Medische acceptatie zorgverzekeringen

Indien u van plan bent over te stappen naar een andere zorgverzekeraar dan kunt u te maken krijgen met medische acceptatie of een medische selectie. Bij het veranderen van de basis zorgverzekering dient elke verzekeraar zonder aanvullende gegevens te accepteren aangezien hiervoor een acceptatieplicht geldt. Echter kunt u er voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten om verwachte extra kosten te dekken. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor fysiotherapie, de tandarts, orthodontie, alternatieve geneeswijzen etcetera.

Indien uw nieuwe zorgverzekeraar aanvullende gegevens wenst voor een aanvullende zorgverzekering, dan wil de verzekeraar het risico van u gaan inschatten. Ook wordt er naar het verleden gekeken. Wegen de kosten niet op tegen de baten? De verzekeraar kan er voor kiezen om u niet aanvullend te verzekeren. Gelukkig zijn er steeds minder zorgverzekeraars die ervoor kiezen om u niet bij een aanvullende verzekering toe te laten.

Waar op te letten?

Nu de groep met zorgverzekeraars steeds kleiner wordt die een medische selectie start, is het voor u gemakkelijker om voor een willekeurige verzekeraar te kiezen. Bekijk voor het afsluiten van de verzekering altijd de voorwaarden. Maakt u bepaalde zorgkosten die uit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed? Kies dan een zorgverzekeraar waar geen medische selectie wordt toegepast.

Medische selectie tips

Overstappen van zorgverzekering kan in de laatste 1,5 maand van elk jaar tot en met 31 december. Voordat u een overstap aanvraagt is het raadzaam te kijken wat de voorwaarden van de nieuwe verzekering zijn. In deze weken zijn er vele Nederlanders die overstappen. Het kan daardoor langer duren voordat elke verzekerde is beoordeeld. In u niet in aanmerking komt voor de betreffende verzekering, zullen ze u terugzetten naar een lager zorgpakket. Het is mogelijk dat u hierdoor voor onverwachte kosten komt te staan. Ga goed voorbereid overstappen!

Vergelijk alle zorgverzekeringen of bekijk de goedkoopste.