Basis zorgverzekering

Basis zorgverzekering? Een basis zorgverzekering is verplicht in Nederland. Er zijn verschillende partijen waar u uzelf kunt verzekeren. Wat houd een basis zorgverzekering in en waar dient u op te letten?

Vergelijk alle zorgverzekering of bekijk direct de goedkoopste zorgverzekeringen.

Basis zorgverzekering

In Nederland heeft iedereen recht op zorg. Om deze kosten te kunnen dekken dient u zich aan te melden bij een van de zorgverzekeraars. U betaald per maand, kwartaal of per jaar een van tevoren door de betreffende zorgverzekeraar vastgesteld bedrag en daarmee bent u van basis zorg verzekerd. Het is verplicht om verzekerd te zijn. Voor de basis verzekering geldt een acceptatieplicht. Dat betekent dat niemand u mag weigeren om welke reden dan ook. Op deze manier krijgt u nooit te maken met torenhoge rekeningen. Er kunnen uitsluitend kosten in rekening worden gebracht voor zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage of eigen risico geldt.

Welke kosten dekt de basis zorgverzekering?

Wettelijk zijn er een aantal zorgkosten vastgesteld die door de zorgverzekeraar worden vergoed. Er dient bij een aantal zorgkosten wel rekening gehouden te worden met het verplicht eigen risico of een eigen bijdrage.

  • Huisarts bezoek (geen eigen risico)
  • Tandarts kosten voor kinderen tot en met 17 jaar
  • Psychologische hulp (GGZ)
  • Kraamzorg en verloskundige hulp (let op: mogelijk eigen bijdrage)
  • Wijkverpleging
  • Geneesmiddelen (bekijk www.medicijnkosten.nl voor eventuele eigen bijdrage)

Eigen risico basis zorgverzekering

Het eerste deel van de zorgkosten dient door u zelf betaald te worden. In 2016 is dit bedrag vastgesteld op € 385,-. Indien u voor een verhoogd eigen risico heeft gekozen, dient u meer te voldoen bij gemaakte zorgkosten. Dit kan oplopen tot maximaal € 885,-.

Aanvullende zorgverzekering

Indien in de basis verzekering niet de zorg wordt vergoed die u nodig heeft, kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Dit gaat meestal om de tandarts, fysiotherapeut, bril/lenzen of alternatieve geneeswijzen vergoeding. Voor een aanvullende zorgverzekering geld er geen acceptatieplicht. Een zorgverzekeraar kan er voor kiezen om u niet toe te laten.

Keuze ziekenhuis basis zorgverzekering

Het is per zorgverzekeraar verschillend of u bij elk ziekenhuis terecht kunt. Het is afhankelijk van het feit of er een contract is gesloten met een ziekenhuis of dat de verzekeraar u een vrije keuze geeft in de keuze voor een ziekenhuis.

Bekijk alle zorgverzekeringen of bekijk direct de goedkoopste zorgverzekering.